Műanyagmentes július #2
Mi az ami segít és mi az ami nem

Túl vagyunk a hónap felén, tehát a műanyagmentes július kezdeményezés felén is. Ez alatt az idő alatt összeszedtem pár olyan dolgot ami segít, de olyan dolgokkal is találkoztam amik több kárt tesznek a környezetben mintha nem csinálnánk semmit. Most ezeket osztom meg veletek.

muanyagmentes_julius_1_1.png

Amivel jót tehetsz:

 

 

 

Kulacsot használsz

Őszintén én ezt nem tartom be, ugyanis anyám irodájában mindig van palackozott víz, amit a postásoknak, munkásoknak tart fenn, de van amikor mi is megiszunk egyet és ahelyett, hogy kidobnám a flakont inkább újratöltöm. Sokak szerint ez nem épp a legegészségesebb verzió, de nekem ez vált be. Ami viszont tényleg tartósabb megoldás az a saját kulacs használata. Plusz pont ha újrahasznosítható anyagból készül. Ha esetleg mégis buborékos ásványvizet szeretnél inni, akkor már egészen sokféle szódagépet is lehet kapni.

 

Újságvásárlásnál is figyelsz

Az utóbbi időben tűnt fel, hogy elég sok újságot árulnak fóliában, ami másra tényleg nem jó csak, hogy a szemetes tartalmát bővítse. Ha figyelünk gyakran megkaphatjuk ugyanazt a kiadványt a fólia nélkül.

 

Van saját éthordód/dobozod és/vagy poharad

Ebben a hónapban elég jól elterjedtek azok a helyek, ahol nem néznek rád furán, ha saját pohárban kéred a kávét/üdítőt (sőt egyes helyeken ingyen újra is töltik) vagy az elvitelre kért kaját inkább a saját dobozodba csomagoltatod. És mondanom sem kell, hogy ezek is kaphatóak újrahasznosítható verzióban. Nekem fém kávésbögréim vannak, ezeket pedig imádom.

 

Nem veszel egyszerhasználatos evőeszközöket

A kertipartikra, bulikra, sulis rendezvényekre előszeretettel viszik a műanyag kést, villát, kanalat, ami utána egyből a kukában landol. Mostmár ezekre is vannak jó alternatívák. Egyrészt azok a műanyagok amik vastagabbak, így nem törnek el könnyen és többször lehet használni. Másrészt vannak már fából és hasonló anyagokból készült evőeszközök, amik szintén sokat bírnak. Vagy van az általam leginkább kedvelt megoldás: simán a fém kanalakat, villákat visszük magunkkal az ilyen rendezvényekre. Persze itt kell egy kis odafigyelés, hogy minden darab visszakerüljön, de szerintem ez a leghatékonyabb.

 

Mosható sminklemosószivacsot használsz

Kissé kilógok a családom lánytagjai közül, mivel még egy kis alapozót sem viselek el a fejemen, így egyáltalán nem sminkelem magam (és nem is bánom), de az utóbbi időben halottam, hogy a sminkeléssel mennyi szemetet lehet termelni. Az egyik ilyen dolog a sminklemosó vattakorong, ugyanis ezek műanyagból készülnek (ezt a héten tudtam meg). Ezeket is ki lehet váltani, mivel már létezik a mosható verziója ezeknek a korongoknak.

 

Olajgyöngyös tusfürdők helyett normál

Ha már kozmetikumok akkor szintén egy számomra új dolog: az olajgyöngyök. Egy héttel ezelőtt még a létezésükről sem tudtam, de anya egy ilyen tusfürdővel állított haza a boltból, hogy ez biztosan valami jó dolog. Egyrészt engem fürdésnél irritálnak ezek a kis bogyók benne, másrészt mint azt megtudtam ezek is lényegében műanyagok, amik nem bomlanak le. Sokkal jobban járunk ha a hagyományos verziót választjuk.

 

Üvegcsomagolásos kozmetikumokat használsz

Talán kicsit sok az olyan női ismerősöm aki csatlakozott a mentes júliushoz (de inkább legyen több, mint kevesebb), így még egy kozmetikumokkal kapcsolatos tippet tudok nektek hozni. A legtöbb krémet műanyagcsomagolásban árulják, ami megint csak a kukában végezné, de lehet kapni olyanokat is amik üvegtégelyben vannak és a tégelyt akár otthon is könnyen használhatjuk azután is, hogy kiürül.

 

Nem használsz műanyag dekorokat

Itt főleg az egyszer-kétszer használatos bulikellékekre gondolok. Amiről sokat hallani, hogy sok problémát okoz az a lufi. Az utóbbi években nagy divat lett ballagáson, esküvőn lufikat felengedni, amik persze tök jól tudnak kinézni, de arra már kevesen gondolnak, hogy mi lesz velük miután eltűnnek a láthatárról. A jobbik eset, ha csak szemétként valahol landol, viszont ami szerintem rosszabb, az az amikor az állatok megtalálják. Sajnos sok madár, kisállat hal meg amiatt, hogy megeszik az ilyeneket.
De persze a többi dekort is célszerű lecserélni, valami többször használhatóra.

 

Üveg tárolóedényeket használsz

Mi régebbi befőttes vagy mézesüvegeket használunk, a liszt, cukor és hasonló dolgok tárolására. Egyrészt jól is néz ki, másrészt a bogarak sem másznak bele (pár éve kaptunk egy lisztkukac fertőzést). A haladók akár az ebédet is hordhatják üvegedényekben.

 

Ami nem segít:

 

Minden műanyagot lecserélsz

Persze amiből csak lehet ne műanyagot használjunk, de ha már évek óta megvannak a műanyag dobozaid, amiket még ugyanennyi ideig tudsz használni, akkor ne dobd ki hirtelen az összeset és vegyél újakat.

 

Új dolgokat rendelsz

Szintén a régi dolgok lecserélésénél szokott ez előjönni. És persze sokkal egyszerűbb neten beszerezni a környezetvédő holmikat, de ezekhez gyakran elég sok műanyag csomagolást használnak fel.

.

Nektek még vannak ötleteitek?

.

.

.

Dooir

A bejegyzés trackback címe:

https://imwm.blog.hu/api/trackback/id/tr7214970342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása