10 epres desszertötlet

10_epres_desszert.png

Itt az eperszezon, bár a mostani időjárás nem tett túl jót a termésnek, így is lett bőven nálunk. Ezekkel pedig gyorsan kell kezdeni valamit, mert a magas víztartalom és kevés fény miatt elég hamar rohadásnak indulnak, ami meg nem rohad azt meg elhordják a hangyák. Ha esetleg nálatok is sok az eper, vagy épp vettetek egy adagot, de nem tudjátok mit kezdjetek vele akkor itt van 10 édes ötlet, amit kipróbálhattok.

  1. Epres limonádé

    Rögtön az első nem is desszert, inkább üdítő. A sima citrom+víz+cukor limonádét nem különösebben szeretem, de néhány eperdarabbal ezt is feldobhatjuk. Tehetünk még hozzá esetleg mentalevelet, málnát, bármit, amivel egy limonádét ízesíteni lehet. A legjobb hidegen, jégkockákkal, esetleg fagyasztott eperrel tálalni/fogyasztani.

  2. Epres tejberizs, joghurt

    A sima, ízesítetlen tejberizshez vagy natúrjoghurthoz keverhetünk eperdarabokat, ezzel ízesítve. Nekem a kedvencem, ha pár órával előtte kicsit megcukrozom a feldarabolt epreket majd hűtőbe teszem és miután egy kis levet eresztett azt teszem a tejberizsre. (Legegyszerűbb tejberizs: egyharmad bögrényi rizst egy bögrényi tejben felforralunk. Pár percig így főzzük majd alacsonyabb lángra vesszük amíg megpuhul a rizs. Ha azt látjuk, hogy kezdi elfőni a levét akkor önthetünk még hozzá tejet. Lefedve hagyjuk kihűlni, ízlés szerint cukrozzuk.)

  3. Epres muffin/ piskóta

    A legegyszerűbb piskóta vagy muffintésztához rakjunk pár darab epret. Így süssük meg. Az eredmény egy gyors, finom nasi lesz.

  4. Eperhab/pohárkrém

    Ez a családom kedvenc epres desszertje. Nagyon gyorsan elkészül, csak ki kell várni, hogy megdermedjen. Elkészítés: habtejszínt vagy habport tejjel felverünk. 5-6 szem epret pürésítünk és hozzáadjuk a habhoz (esetleg epres joghurtot is használhatunk) egy evőkanál zselatint fél deci vízzel felfőzünk és az epres habhoz adjuk. Nem kell megijedni, ha visszafolyósodik, a hidegtől meg fog dermedni. Poharakba vagy valamilyen műanyag formába öntjük, tehetünk még hozzá babapiskótát, eperdarabokat majd az egészet a hűtőbe tesszük. Legalább 1,5-2 órát hagyjuk hűlni majd tálalhatjuk.

    pexels-photo.jpg

  5. Gyümölcssaslik

    Itt már nem csak epret használhatunk, hanem bármit, amit egy pálcára fel tudunk fűzni. Ez lehet alma, banán, szőlő, pillecukor, gumicukor. Szinte végtelen variáció létezik.

  6. Gyümölcsfondü

    Az előzőhöz igen hasonló ötlet, annyi különbséggel, hogy itt csokiba mártjuk a gyümölcsöket. Nagyon egyszerű, nagyon finom.

  7. Eperdzsem/lekvár

    Ehhez kicsit több eper kell. Utoljára általánosban készítettem ilyet, így már nem emlékszem a pontos receptre, de ha neten utánanéztek ennek is több elkészítési módját is megtalálhatjátok. Az eperlekvár pedig az egyik legfinomabb lekvár szerintem.

  8. Torta

    Ez kicsit az előzőek kombinációja. Egyszerű vaníliás pikótára rakhatjuk az epres habot, tehetünk rá eperdzsemet, dekorálhatjuk eperrel. Igazából szinte millió féle módon el lehet készíteni, minden csak ízlés kérdése.

    Chocolate Cake on Top of White Ceramic Plate

  9. Cukrozott eper

    A legeslegegyszerűbb epres desszert. Csak fogunk pár szem epret és egy kis cukrot szórunk rá, estleg egy kis tál porcukorba mártogatjuk az epreket. Főleg akkor jó, ha olyan epret fogsz ki, ami kevés napot kapott (ami mostanában nem nehéz) és így nem elég édes.

  10. Dekor

    Az epret ehető dekorációként is használhatjuk. Csokiba márthatjuk, esetleg szórócukrot is tehetünk rá, készíthetünk eperrózsát (mondjuk nekem még nem sikerült szépet), eperszeletekből kirakhatunk mintákat a torták tetejére, vagy csak simán a süti tetejére tehetünk egy darabot.

Nektek mi a kedvenc epres desszertetek?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://imwm.blog.hu/api/trackback/id/tr6114870702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása