Szilveszteri szokások

szilveszteri_szokasok.png

Remélem mindenkinek kellemesen telt a karácsony, az várta a fa alatt, aminek örül és azok voltak vele, akiket szeret.

Kicsit eltűntem így év végére, beszippantott az év végi hajtás. Meg őszintén bevallva kissé el is lustultam, viszont szeretném az újévet rendszerezetten kezdeni, így most a téli szünetben próbálom magam utolérni.

Pár nap és véget ér 2018. Komolyan én még fel sem fogtam, olyan gyorsan elszaladt ez az év és annyi minden történt. Erről majd egy másik posztban tervezem bővebben írni, amolyan évértékelés szerűen. Most viszont (furcsa) szilveszteri szokásokat gyűjtöttem össze a világ minden tájáról.

Magyarország
Hazánk hagyományaival kezdem a sort.
Malac jöhet, a szárnyasok nem. Mivel a malac előre túr, így kitúrja nekünk a szerencsét, a szárnyasok viszont épp ellenkezőleg, hátrafelé kaparnak, így elkaparják előlünk a szerencsét. Ezért szokás január elsején malacot enni.
Lencse, bab és egyéb apró hüvelyesek = pénz. Elvileg ezek is csak akkor hoznak szerencsét, ha pontban éjfélkor a gőzölgő főzelék már az asztalon van.
Tilos dolgozni, kölcsönkérni és veszekedni az újév első napján, hiszen a babona szerint, ahogyan ez a nap telik, úgy fog telni az egész évünk is.

Fülöp-szigetek
Szilveszter estéjén felkapcsolják az összest villanyt a házban és kinyitnak minden ajtót, ablakot. Éjfélkor pedig amilyen gyorsan csak lehet be is zárják ezeket.

Hollandia
Itt nem lencsét, hanem cukros fánkot, oliebollen-t esznek. Számukra ez hozza majd meg a pénzbeli sikereket.

Ausztrália
Éjfélkor edényeket ütögetnek egymásnak, ezzel nagy zajt csapva, ami elűzi a gonoszt a házuktól.

Argentína
A nőknek ajánlott új rózsaszín fehérneműt viselni, ami szerelmet hozhat nekik az új évben. Éjfélkor pedig jobb lábbal kell előre lépni, ezzel indítva el az évet.

Brazília
Itt a víz kap fontos szerepet. Aki teheti lemegy az óceán partjára, hogy 7 hullámot átugorjon, amik a hét minden napjára szerencsét hoznak. Ezután virágokat szórnak az óceánba, amit a víz istennőjének ajánlanak fel.

Japán
Buddhista templomokban éjfélkor 108-szor kondul meg a harang. Ezzel tisztulnak meg a hiedelmük szerint létező 108 bűntől.

Észtország
Úgy tűnik az észteknek nem elég a karácsonyi sok evés, mert az új évet azzal kezdik, hogy 7-12 étkezést is tartanak egy nap alatt.

Oroszország
Kívánságaikat felírják egy papírra, amit elégetnek, a hamut pedig a pezsgőjükbe szórják. Csak akkor teljesülnek a kívánságok, ha 00:01-ig elfogy a pohár tartalma.

Chile
Itt több érdekes szokást is találtam.
Szilveszterkor a nők aranysárga fehérneműt viselnek, mert az termékenységet jelent nekik, viszont, ha halványsárgát vesznek fel az árulást jelent.
Éjfélkor egy bőrönddel kiszaladnak a sarokig majd vissza, ez egy nagy utazást fog jelenteni az évben.
Az utcákon nagy tüzeket gyújtanak, amikben egy-egy bábut vagy pár darab fát égetnek el. A bábu szimbolizál minden rosszat, amitől meg akarnak szabadulni.
Pezsgőzés után mindenkinek 12 szőlőszemet kell ennie, hogy szerencsét hozzon mind a 12 hónapra.
Az Újév napján kagylólevest és mindenféle tengergyümölcsét esznek.

Guatemala
Éjfélkor 12 pénzérmét kell az utcán maguk mögé dobni, ez szintén a 12 hónapra hoz szerencsét.

Törökország
Itt előbb mondanád, karácsony van, mint hogy az Újévet köszöntik. Karácsonyfát állítanak (vagy lehet inkább újévfa?) pulykát esznek és a Mikulás is ilyenkor látogatja meg a jógyerekeket.

El Salvador
Éjélkor egy tojást törnek egy pohárba vagy tálba, amit éjszakára kiraknak az ablakba. Reggelre kissé összeáll a tojás és valamilyen formát vesz fel, amiből jósolnak. Pl: hajó – utazás, buborékok – gyermekáldás.

Ti hogyan köszöntitek az Újévet, milyen babonákban hisztek?

A bejegyzés trackback címe:

https://imwm.blog.hu/api/trackback/id/tr5514521460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása