Free Food Expo-n jártam

received_1873650622730674.jpeg

Nem tudom volt-e már említve a blogon, de több dologra is érzékeny vagyok (pl: tej, tojás, glutén, édesítőszerek, kivi… és még jó pár dolog), így nagyon megörültem amikor pár hete a Facebook feldobta a Free Food Expo-t, mint ajánlott eseményt. A kiállítók és előadók listáját végigböngészve igazán érdekes programnak tűnt, ami még azoknak is hasznos lehet, akik esetleg nem szenvednek sem allergiától, sem ételintoleranciától (bár megjegyzem szerintem kevés ilyen ember van). Tegnapi napon pedig meg is jelentünk anyával együtt a rendezvényen.

Muszáj megemlítenem, hogy rekordidő alatt felértünk Pestre és mindkettőnknek fura volt, hogy a fővárosban normálisan tudtunk haladni és sehol nem volt dugó. Beléptetésnél kaptunk karszalagot és egy kis ajándékcsomagot, amelyben a következők szerepeltek: egy újság, amiben bemutatták az előadókat és kiállítókat, program, menetlevél, amit pecsételtetni lehetett a kiállítóknál, toll, jegyzetfüzet, nyalóka, 0 kalóriás cukorhelyettesítő, magyar termelői fűszerek (nekem, gyros és csodaszarvas fűszerkeverék volt, valaki tudja honnan lehet csodaszarvast szerezni?), kis csomag mindenmentes tészta, kuponok és szórólapok a kiállítóktól.

Mivel az expo egyben egy egészségügyi szakdolgozóknak szóló konferencia is volt, ezért volt jónéhány olyan előadás, amiben nagyon szakmai nyelven beszéltek és a laikusok számára kevés használható dolgot mondtak, de ezek mellett voltak olyan előadók is akik tudtak érdekes, használható dolgokat mondani azoknak is akiket „csak” érint a dolog.

Hasznos, érdekes gondolatok/tények:

A Top10 allergén között szerepel a kóladió
Volt, ahol 5., volt, ahol 3. helyen említették a kóladiót. Az érdekesség benne az, hogy hiába van a legagresszívebb allergének között, sok vizsgálaton nem is végeznek erre tesztet. Azért is lehet veszélyes mivel nagyon sok termékben benne lehet - (pl üdítők, kávé, joghurt), mivel jó állagot ad a termékeknek és ízfokozóként is jól működik - mégsem kötelező feltűntetni az összetevők között.

Az élelmiszeripar bizalmon alapul
Mint azt az előző pontban írtam nem muszáj mindent feltűntetni az összetevőknél. Meg kell bíznunk a termékek készítőiben, hogy valóban azt tartalmazza, ami a csomagoláson van. Sajnos sok a kiskapu, így szinte bármit írhatnak rá. Szerintem az a biztos, amit magunknak készítünk.

Sok bőrprobléma hátterében a bélflóra felborult egyensúlya áll
Itt nem feltétlen kell allergiára vagy intoleranciára gondolni. Sokat segíthet egy probiotikum kúra (pl. Normaflore).

Keresztallergének fontossága
Ez egy elég érdekes megfigyelés szerintem. Az egyik előadásban mutattak diagramokat arról, hogy ha az egyik allergénből fogyasztott az alany akkor az más allergének értékét is jelentősen megemelte.

Laktózérzékenység gyakran összefügg a gluténérzékenységgel
Ha valakiről kiderül, hogy laktózérzékeny, annak érdemes lehet egy gluténmentes diétát is tartania, mivel számos kutatás bizonyítja, hogy a két érzékenység között összefüggés áll fenn.

Nincsenek felkészülve az összetett allergiákra
Ezt a kiállítóknál vettem észre. Sok gluténmentes, sok tejmentes, és sok cukormentes termék létezik, de elég kevés olyan, ami glutén- tej és tojásmentes, pedig sokakat érint ez a három érzékenység, és még sorolhatnám a többi összetett allergiát.

Az intoleranciának konkrétan bármilyen tünete lehet
Hasmenéstől a fejfájáson át a depresszióig bármilyen tünetet produkálhat az, aki valamilyen intoleranciában szenved. Külön nehezíti az észrevételt, hogy sokszor a problémás étel elfogyasztása után 1-2 nappal jelentkeznek a tünetek.

Autizmuson is segíthet a gluténmentes diéta
Ezt is sok kutatással bizonyították, hogy a gluténmentes diéta sokszor segíti az autizmusban szenvedők életét. Az egyik előadó mesélt egy olyan fiúról, aki a vizsgálat alatt szétszedte az irodáját, majd néhány hónap diéta után már rendes iskolába jár és kitűnő tanuló.

Gyógyszerekre is figyelni kell
Allergiásoknál, intoleranciásoknál el kell olvasni még a gyógyszerek összetevőit is, mivel nagyon sok tartalmaz laktózt és glutént ami a két legelterjedtebb allergén. Sokszor úgy veszik be ezeket a gyógyszereket, hogy közben észre sem veszik, hogy többet ártanak vele, mint használnak.

Ezek voltak a tegnapi nap számomra legfontosabb dolgai.

Nektek van valamilyen allergiátok, intoleranciátok?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://imwm.blog.hu/api/trackback/id/tr9614351809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása