Fronthatások ellen

fronthatasok_ellen.png

Az elmúlt pár hétben elég gyakran váltakozott az időjárás. Egyik nap még télikabátban mentem, másik nap már a kezemben cipeltem a pulcsimat. Előző bejegyzésekben már olvashattátok, hogy az immunrendszerem nincs épp a toppon, így a frontokat is elég erősen megérzem. Ha hideg jön a térdem fáj, ha meleg akkor pedig a fejem. Mint kiderült ez több embert is érint a közvetlen környezetemben így elkezdtem utánajárni mit lehet tenni ellene, most pedig ezeket megosztom veletek.

Milyen tünetekben jelentkezhet frontérzékenység?

  • aluszékonyság, fáradékonyság
  • ingerlékenység
  • fejfájás, migrénes rohamok
  • ízületi fájdalmak
  • tompaság
  • szédülés
  • vérnyomásproblémák

És igazából egyénenként még más tünetek is előfordulhatnak, de ezek a leggyakoribbak.

És a lényeg mit tehetünk ezek ellen:

Teák

Nagymamám odavan az ilyen-olyan gyógyteákért, mindenféle nyavalyára tud valamilyet. Egyébként is fontos a folyadékok bevitele, így ezt is megoldjuk. Frontok idején ajánlott kamilla, citromfű, levendula vagy csalánteát fogyasztani. Aki nem rajong a gyógyteákért azoknak ezek közül a kamillát tudom ajánlani, aminek cukor vagy méz nélkül is édeskés íze van.

Illatolajok

Azt eddig is tudtam, hogy a levendulának sok jó hatása van, de teljesen meglepett, hogy egy kis illóolaj milyen hamar meg tudja szüntetni a fejfájást. A leírások alapján a borsmenta is ugyanilyen hatásos tud lenni, bár azt még nem próbáltam. Használhatjuk úgy is, hogy a csuklónkra vagy halántékunkra dörzsölünk egy picit, de ilyenkor legyünk óvatosak, mert a túl sok illatanyag fokozhatja a fejfájást. Én egyszerűen csak a levendula-olajat tartalmazó üvegcsébe szoktam kicsit beleszagolni és ahogy azt feljebb írtam, nálam azonnal hat.

Vitaminok és ásványianyagok

Nem lehet elégszer elmondani milyen fontos a helyes táplálkozás. A frontokra gyakran azok érzékenyek, akiknek gyengébb az immunrendszerük, valamilyen hiányban szenvednek. Ilyenkor a legfontosabb a kálium, a magnézium (banán, alma, burgonya, szőlő, kukorica, tofu, halak, olajos magvak) pótlása, a vitaminok közül pedig a B1, D és E-vitaminok ajánlottak (búzacsíra, paradicsom, zabpehely, tojás, halak, zöld növények, hüvelyesek, hidegen sajtolt olajok)
Ezek mellett természetesen fontos, a rendszeres táplálkozás is.

Mozgás a szabadban

Nálam sokszor az is hatékony, ha egy megállóval előbb szállok le a buszról és addig is sétálok. Ha valaki arra érez késztetést akár futhat is, vagy ha épp jó idő van akkor elég sokféle sportot is végezhet a szabadban. A kevésbé sportosaknak tudom ajánlani a sétát vagy a kertészkedést. Ezek után én sokkal kevésbé érzem magam tompának és álmosnak.

Stresszoldás

A frontérzékenységet stressz is kiválthatja, így nem árt, ha stresszoldó technikákat is elsajátítunk. Ez lehet meditáció, jóga, masszázs, légzőgyakorlatok. Akár többet is megtanulhatunk, hiszen ezeket elég gyakran tudjuk hasznosítani a rohanó világunkban.

Váltózuhany, szauna

Ezek nem feltétlen a front közben, hanem rákészülésként is megállják a helyüket. Váltózuhanynál az ajánlás 15 perc meleg víz 3 perc hidegvíz, akár többször is megismételve. Azoknak viszont ez nem ajánlott, akiknek gond van a vérnyomásukkal vagy a szívükkel, mivel náluk ez inkább árt mint használ.

+Plusz tipp

Ha megteheted a front idejére vonulj el egy nyugodt, csendes helyre. Erre szerintem a legjobb hely az ágy egy besötétített szobában. Ha tudsz aludj, de a legfontosabb, hogy lazíts! Bár sajnos ezt a legtöbb munkahely nem tolerálja.

Remélem tudtam segíteni ezzel a kis listával!

Nektek vannak jó praktikáitok a frontok ellen? Ha igen mik azok?

A bejegyzés trackback címe:

https://imwm.blog.hu/api/trackback/id/tr8114800058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása