Ne félj a felvételitől!

ne_felj_a_felvetelitol.png

Egy hét múlva szombaton megtelnek az iskolapadok diákokkal, ugyanis ezen a napon írják a felvételiket. Már pár éve, hogy én is ott ültem, most pedig szeretnék segíteni azzal, hogy összegyűjtöm szerintem mik azok a dolgok, amikre érdemes lehet odafigyelni, hogy a lehető legjobban sikerüljön.

Próbálok néhány általános kérdést megválaszolni, illetve a saját tapasztalataimból kiindulva plusz tippeket adni.

Előtte levő héten:

  • Magyarra még nézd át a szólásokat közmondásokat
  • Matekra pedig a terület, kerület képleteket

Előző nap:

  • Ne tanulj a felvételire!
    Hidd el, sokkal jobb, ha előző nap inkább rápihensz mint hogy még akkor is görcsösen magold a szabályokat.
  • Rakd össze a cuccod
    2-3 toll, esetleg ceruza, vonalzó, víz, sportszelet, vagy valami kis csoki/szőlőcukor, zsepi, karóra (ez azért fontos, hogy tudd nézni az időt közben akkor is ha olyan terembe leszel, ahol nincs óra), ha van valami kis kabalád vidd azt is
  • Feküdj le időben!
    Fontos, hogy kipihent legyél, mert úgy könnyebb is lesz írnod

Felvételin:

  • Érj oda időben!
    Egyrészt, hogy megtaláld a termet, ahol leszel, másrészt, hogy lelkileg is rá tudj hangolódni és ne csak úgy beess amikor már osztják ki a lapokat
  • Egyél csokit/szőlőcukrot
    Őszintén nem tudom ez mennyire hat, de ettől függetlenül én mindig vittem magammal versenyekre is valami kis nasit. Ártani biztos nem árt
  • Legalább 2-szer olvasd el a feladatokat!
    Lehet izgulsz és félreolvasol valamit, vagy elsőre nem is tudod rendesen értelmezni, ezért érdemes többször elolvasni mielőtt nekiállsz
  • Figyelj arra, hogy a feladatban karikázd be vagy húzd alá szerepel
    Sok esetben, ha karikázás helyett aláhúzol vagy fordítva akkor sem adhatják meg a pontot, ha egyébként jó a megoldásod.
  • Mindent írj le!
    Ez főleg a mateknál fontos (bár a magyarnál sem árt) ugyanis nem tudhatod előre, hogy mire kapsz pontot. Lehet, hogy teljesen jó a megoldásod, de nem írtad le a mellékszámításokat és így csak egy pontot kaphatsz az ötből.
  • Ha elakadsz egy feladatnál menj tovább
    Előfordulhat, hogy nem mindegyik feladatot tudod majd megcsinálni (velem is volt ilyen pedig a megye egyik legjobb matekosa voltam), ilyenkor ne ess pánikba! Menj tovább és csináld azt, amit tudsz! Az is lehet, hogy valamelyiknél nem tudsz végeredményre jutni, de leírod, hogy hogyan gondolkodtál és arra is kaphatsz részpontokat (lásd az előző pontot)
  • Magyarnál kezdd azzal, hogy elolvasod a fogalmazós feladatot és utána állj neki a többinek
    Ezt személyes tapasztalat alapján írom. Ha először elolvasod a feladatot akkor az agyad a háttérben már elkezd rajta dolgozni, miközben te tudod a többit csinálni. Mire odaérsz, hogy fogalmazni kell, már sokkal könnyebb lesz mintha akkor látnád először.
  • Figyelj az időre!
    Fentebb írtam, hogy vigyél magaddal karórát is. Nekem ez volt a szerencsém, mert hiába volt óra abban a teremben, ahol írtam, úgy volt kirakva, hogy csak nagyon kevés helyről lehetett normálisan látni. A magyarnál és a mateknál sem árt, ha több időt hagysz az utolsó feladatokra, mert ezek szoktak a legnehezebbek lenni. (pl fogalmazás) Meg így azt is láthatod, hogy van-e időd átnézni, amit eddig írtál vagy inkább gyorsan csináld, ami még nincs meg.
  • Ne ijedj meg ha valamit nem tudsz megoldani
    Ha neked nehéz az egyik feladat akkor elég valószínű, hogy másnak is nehéz lesz.
  • Szünetben járj egyet/menj el wc-re
    Ez nagyon fontos, ugyanis nagyon le tud fárasztani az első rész (ha jól emlékszem a magyar) és nem árt kicsit kiszellőztetni a fejed a következő előtt. Úgy tudom 15 perc szünet van, ez bőven elég arra, hogy egy picit mozogj.
  • Használd a józan paraszti eszedet!
    A legtöbb feladat nem nehéz, csak sokan nem tudnak nekiállni, mert arra nem tanult szabályt, megoldóképletet. Ilyenkor se pánikolj, egyszerűen csak hallgass a józan paraszti eszedre, sokszor ez többet ér mint minden amit a suliban tanultál.

És ami a legeslegeslegfontosabb: Ne stresszelj!!!
Tudom ezt könnyű mondani, de higgyétek el meg lehet oldani. Nekem olyan szempontból könnyű volt, hogy előtte sok versenyre jártam és ezt is csak egynek fogtam fel a sok közül. Az is működhet, ha még ezt is gyakorlásként fogjátok fel, vagy egy dolgozatként. És mint már mondtam, ha nektek nehéz nagy eséllyel másnak is. Úgyhogy nyugi!

Nektek még van valamilyen tippetek? Esetleg régebben felvételizőknél valami tapasztalat?

Remélem tudtam ezzel segíteni nektek.

A bejegyzés trackback címe:

https://imwm.blog.hu/api/trackback/id/tr214554428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása