Novemberi kihívások a nagyvilágból

Nem tudom miért lett ilyen különleges hónap november, de ilyenkor egy csomó kihívást lehet találni. Igazából lehet, hogy más hónapokban is, de én mindig ilyenkor futok bele ezekbe. Talán azért, mert mostanra tényleg érzékelhetően rövidebbek a napok és így akarják feldobni ezt az időszakot. Bemutatok néhány kihívást a hónapra, amibe, ha gondoljátok be is csatlakozhattok, hiszen még hónap eleje van.

novemberi_kihivasok.png

Száraz november
Talán erről hallani legtöbbet itthon, Facebookon is keringenek a „Jelöld meg akinek teljesítenie kell/ aki úgyse bírja ki…” és hasonló posztok. Lényege, hogy a résztvevők 30 napig nem fogyasztanak semmilyen alkoholt. Elsősorban azoknak szól, akik hetente akár többször is isznak, de még nincsen komoly problémájuk az alkohollal. A kihívás alatt a résztvevők jobban megfigyelhetik az alkohollal való kapcsolatukat. Kék Pont Alapítvány szervezi évek óta és bárki csatlakozhat. Idén elsősorban a nők alkoholfogyasztási szokásain van a hangsúly, mivel a téma még ma is tabunak számít a hétköznapokban. Az esemény célja „a testi és lelki megújulás, az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése” olvasható az esemény Facebook oldalán.

No-shave november
Hazánkban ez is évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, bár szerintem nincsenek sokan tisztában a céljával. A kihívás elsősorban férfiaknak szól, feladatuk pedig mindössze annyi, hogy egy hónapig nem borotválkoznak (a csajos verzióban pedig a hajvágás tilos). A bajusz és szakállnövesztés sokaknál elég látványos és ezzel akarják felhívni a figyelmet a rákos megbetegedések veszélyeire és az ellene való küzdelemre. Az esemény kitalálóinak weboldalán adakozni is lehet. Ennek nem kell nagy összegnek lennie, bőven elég a novemberi borotva, borotvahab, fodrász, borbély ára. Az adományokból a rákos betegségben szenvedőket segítik.

Kapcsolódó kép

Movember
Nagyon hasonló az előző kihíváshoz, bár itt kifejezetten a bajusznövesztés a feladat. Szintén a rákos megbetegedésekre hívja fel a figyelmet és a fontos szűrővizsgálatokra. Azért a férfiak a célcsoport, mert lényegesen kevesebbet járnak ezekre a vizsgálatokra, mint a nők.

No skip november
Nem túl elterjedt kihívás ez pedig hasznos és rendkívül egyszerű betartani szerintem. Novemberben nem hagyunk ki edzést, nem lógunk suliból, nem felejtjük el megírni a házit és hasonlók. A lényeg, hogy ne halogassunk, ne kreáljunk kamu-kifogásokat, ne legyen minden majd holnapi feladat.

Most pedig következzen személyes kedvencem:

NaNoWriMo
Igen ez egy létező szó, pontosabban mozaikszó, National Novel Writing Month -ot takarja. Magyarul Nemzetközi regényíró hónapnak lehet fordítani. Egy kihívás írók és nem írók számára, amiben a hivatalos cél az egy hónap alatt 50 000 legépelt szó. Ez nem kis mennyiség. Napi átlagban 1667 szót kell írni, hogy elérjük ezt. Természetesen, akik nem tudnak ennyi időt rászánni saját célokat is kitűzhetnek. Sokan napi limitet szabnak meg maguknak, vannak, akik meg csak úgy állnak hozzá, hogy lesz amennyi lesz, nem görcsölnek a számokon. Aztán az sem egyforma, hogy ki mit ír, a legtöbben tényleg regényt, de sokan írnak novellákat vagy bejegyzéseket, sőt olyan is akad, aki verseskötetet tervez novemberben készíteni. Az esemény igazi célja az írás megszerettetése, és egy írói rutin elsajátítása. Már most, két nap alatt szuper közösség alakult ki a magyar wrimók között. Rendeznek miniversenyeket, bíztatják egymást, együtt ötletelnek. Úgy is csatlakozhatsz, hogyha nem akarsz írni, csak olvasgatnál, más ötletei érdekelnek. Még az is lehet, hogy kedvet kapsz az íráshoz. NaNoWriMo-s tapasztalataimról majd tervezek egy hosszabb bejegyzést írni, de gondolom elsőre ennyi is megteszi. Akit érdekel a képre kattintva tud utánanézni.

Képtalálat a következőre: „nanowrimo”

Ezeken kívül még van két saját célom is novemberre: 
Az egyik a több bejegyzés. Októberben kissé el voltam tűnve (annak is megvan az oka miért), most viszont úgy tűnik minden visszaáll a régi kerékvágásba és remélhetőleg az ötleteimből sem fogyok ki túl hamar.
A másik egy verseny amire könyvajánlót kell írnom. Ezzel annyi nehézségem lesz, hogy ilyen kategóriában még nem írtam, de hát mindent el kell valamikor kezdeni. Egyelőre még csak ott tart a folyamat, hogy várom a megrendelt könyvet, mivel a szállítás a hosszúhétvége miatt picit csúszik. Még sosem írtam versenyre, úgyhogy drukkoljatok, ha jól sikerül még akár itt is láthatjátok.

Ti csatlakoztok valamelyik nemzetközi kihíváshoz, esetleg vannak saját céljaitok erre a hónapra?

A bejegyzés trackback címe:

https://imwm.blog.hu/api/trackback/id/tr4914340383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása