Halloweeni szokások

halloweeni_szokasok.png

Talán a legmegosztóbb ünnep hazánkban a halloween. Vannak, akik szerint csak divat és amúgy is nálunk mindenszentek van (egyébként két külön napon van), de akad olyan is aki hatalmas lelkesedéssel veti bele magát az ünneplésbe (ide tartozom én is). Mivel már csak kevesebb mint egy hét van halloweenig gondoltam hozok nektek pár bejegyzést az ünnepről és a készülődésről.

(Suliba is kellett készítenem a témával kapcsolatban egy kérdőívet amit ide kattintva tudtok kitölteni. Minden kitöltést nagyon köszönök.)

Először is szeretném tisztázni nagyjából mi is maga a halloween. Csak tévhit az, hogy Amerikából indult volna ki (pedig sokan ezt meggyőződéssel állítják). Sokkal régebbi az ünnep, még a kelták Samhain nevű szertartásából alakult ki. Úgy gondolták október 31-én éjszaka a napistent (Samhain-t) foglyul ejti a halál és sötétség istene, ezért tüzeket gyújtottak, azok körül táncoltak, a parázsból pedig minden családnak adtak, hogy az otthoni tüzeket is ezzel gyújtsák meg és a meleggel elűzzék a gonosz szellemeket. Szintén az ártó szellemek ellen terjedt el a beöltözés szokása is. Mivel úgy hitték ilyenkor elvékonyodik a határ az élők és holtak világa közt, ezért ijesztő jelmezekbe bújtak, állatbőröket vettek fel és maszkokat készítettek ezzel megóvva magukat. Szintén a védelem miatt készítettek töklámpásokat is amelyek rémisztő arca elijesztette a gonosz lelkeket.

Érdekesség, hogy a hazánkban is ünnepként számontartott keresztény mindenszentek csak sokkal később jelent meg és azt igazították a pogány ünnephez.

Most, hogy tisztáztam mi is a halloween, jöjjön néhány szokás a nagyvilágból.

Beöltözés
Már hazánkban is egyre több helyen tartanak beöltözős bulikat, jelmezversenyeket. A szokás nem új keletű, ahogy azt már fentebb is olvashattátok így próbálták elijeszteni az ártó szellemeket, illetve úgy gondolták, hogy a gonosz lelkek maguk közé valónak látják az embereket, így nem vitték őket magukkal.

Tökfaragás
Ez is egyre népszerűbb program hazánkban. Szintén régi szokás és a védelmet szolgálta. Sőt Magyarországon a halloween elterjedése előtt is készítettek ilyen tököket, az első ilyen feljegyzések Salamon király korából maradtak, ahol ilyen lámpásokkal vigyázták a tornyát. A samhainhoz kötődő verzió az íreknél terjedt el először, ahol céklából, tarlórépából vagy takarmányrépából készítettek.

Csokit vagy csalunk!
Még ez a szokás is a keltákra vezethető vissza. Akkoriban úgy gondolták, hogy a házról házra járó szellemeknek étel és italáldozatot kell bemutatni, különben elátkozzák a ház lakóit.
Manapság ennél szerintem kevésbé ijesztő és kevésbé komoly formában van jelen. Beöltözött gyerekek járják a szomszéd házakat, hogy minél több édességet gyűjthessenek be. Ha nem kapnak nasit, akkor valamilyen csínyt követnek el a ház lakója ellen. Nálunk még nem divat ez a szokás, de szerintem csak idő kérdése, hogy ezt is átvegyük.

autumn-bucket-celebration-1374546.jpg

Almahalászat
Ezt leginkább filmekben lehet látni, amikor egy nagy tál/vödör/lavór vízből szájjal kell kihalászni az almát. igen jó fogak kellenek hozzá, hiszen nem olyan egyszerű feladat. Elsősorban az angolszász országokban elterjedt szokás. Az nyer, aki meghatározott idő alatt több almát tud kiszedni vagy aki hamarabb az összeset kiveszi. Régi szokás szerint az a lány megy először férjhez, akinek először sikerül kihalásznia egy almát.

Dia de los Muertos – Mexikó
Míg nálunk a halloween-mindenszentek-halottak napja általában szomorú ünnepeket takar, addig Mexikóban teljesen máshogy állnak a dologhoz. Három napon keresztül tartják az ünnepet, amely vidám, színes és elsősorban a család áll a központjában. Első nap megidézik a gyermek szellemeket, második nap a felnőtt szellemeket, harmadik nap pedig kivonulnak a temetőbe feldíszíteni a sírokat. Elhunyt szeretteiknek nem csak élénk virágokat, hanem ajándékokat és ételt is visznek.

Az ördög éjszakája – Detroit
Sokan költöztek el a városból, így rengeteg ház maradt üresen, a fiatalok pedig pusztán szórakozásból október 30-án gyújtogatni kezdtek. A helyiek válaszként megszervezték az Angyalok éjszakáját, aminek célja, hogy megfékezze a bandákat. Az utóbbi években sikerült visszaszorítaniuk a tüzeket, de továbbra is céljuk, hogy egy üresen álló házat se gyújtsanak fel a fiatalok.

Koponyafesztivál – Bolívia
Bolíviában az emberek szeretik magukhoz közel tartani halottjaikat, így otthonaikban tartják elhunyt családtagjaik koponyáját. Ezeket ilyenkor kiviszik a temetőkbe és feldíszítik. Virágágyra teszik és a halottak kedvenc tárgyaival veszik körbe. Gyakran ajándékokat is visznek szeretteiknek, lehetőleg minél boldogabbá téve a koponyát. Úgy gondolják, hogy a lélek egy része a koponyában marad és ha rendesen gondját viselik áldást hoz a családra, viszont, ha elhanyagolják azzal rontást hozhatnak a következő generációkra is.

Ti tartjátok a halloweent? Ha igen hogyan ünneplitek?

A bejegyzés trackback címe:

https://imwm.blog.hu/api/trackback/id/tr7614324173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása