Study smart, not hard #2

Kissé eltűntem, de ha minden jól megy mostmár visszatérek a heti 2-3 bejegyzéshez.

study_smart_not_hard_2.png

Most elhoztam nektek a tanulási tippekről szóló bejegyzés második részét. Ha még nem olvastad az elsőt itt érheted el.

Próbáltam ismét sokfélét összeválogatni és nem biztos, hogy mindegyik mindenkinél egyformán működik, de talán találtok benne valami hasznosat.

  • Színek, rajzok
    Van, hogy nehezen jegyzek meg egy-egy fogalmat, arra viszont emlékszem, hogy ezt kékkel, azt meg sárgával húztam alá. A filcek és szövegkiemelők nagyon jó barátaim. Sokszor külön kijegyzetelem magamnak az anyagokat, ilyenkor a címeket mindig más színnel írom, így sokkal könnyebb megjegyezni. A kis rajzocskák pedig tényleg rengeteget segítenek. Ha meg kell tanulnom egy szöveget lerajzolom. Ne gondoljatok semmilyen művészi dologra, csak pár vonal meg pontocska (persze színesen) és a rajzokat nézve egyből vissza tudom mondani a szöveget, később pedig már a képek nélkül is megy.

artistic-arts-blue-159659.jpg

  • Jegyzetelj, akár többször
    Az előbb már említettem, hogy vannak anyagok, amiket újra kiírok magamnak. Erre van egy külön tanulós füzetem is így minden egy helyen van. Persze nem mindig mindent ugyanúgy ahogyan órán is leírtuk. Színesen, egy-két szót rajzzal behelyettesítve, a fontos dolgokat kiemelve, furcsa betűtípusokat használva. Az otthoni és az iskolai füzetem nem is hasonlít egymásra, hiába van benne ugyanaz az anyag. A különbség pedig jelent annyit, hogy könnyebben megjegyezzem az anyagot.

  • Hallgasd
    Ezt is szövegek tanulásakor szoktam régebben használni. Az anyagot felmondtam hangrögzítőre aztán egymás után többször meghallgattam. Legalább annyira hatásos, mint amennyire egyszerű technika.

  • Ismételj
    Ez valahogy nálam annyira nem működik, de sok embernél ez jön be. Lényege, hogy időben kezdj el tanulni egy anyagot, majd egy órával, 5 órával, 1 nappal, 3 nappal később ismételd át (a számok nem tükrözik a valóságot). Én valahogy az ismétlések közben átsiklom a részleteken így sok fontos dolgot kihagyok felelésnél. Az viszont biztos, hogy amiken nem csak átsiklom hanem rendesen átnézem azok tovább megmaradnak a fejemben mintha csak a dolgozat előtti este tanulnám meg.

  • Aktivitás
    Mindenki tudja, hogy léteznek éjjeli baglyok és hajnali pacsirták. Nos ez a tanulásban sincs másként. Van, aki délután hazaér a suliból és már akkor képes nekiállni a tanulásnak, van, aki csak este 10-kor (mondjuk ez suliidőben nem túl előnyös) vannak, akik pedig délelőtt érzik magukat aktívnak így suli után már alig bírják rávenni magukat a másnapi készülésre. Ki kell tapasztalni, hogy kinek melyik a legalkalmasabb időpont a tanulásra, így sok felesleges szenvedéstől lehet megkímélni magunkat.

  • Zene vagy csend
    Ez is egyénfüggő. Vagyis inkább hangulatfüggő, hiszen nekem is van olyan, hogy síri csendben vagyok a leghatékonyabb, máskor viszont szükségem van az alapzajra. Ilyenkor vagy instrumentális zenét hallgatok vagy olyat, amit nem ismerek. Ezek között is változó, hogy mik jönnek be. Spotify-n rengeteg lejátszási listát találni tanuláshoz, de tudom ajánlani azt is hogy YouTube-on egyszerűen beírod, hogy instrumental rock/pop/metal…. amit szeretsz és ott is nagyon jó összeállításokkal lehet találkozni. Illetve amit még nagyon szeretek azok a filmzenék. Főleg Hans Zimmer zenéi, legnagyobb kedvencem a Karib-tenger kalózai filmek zenéi.
    Ha viszont valaki szeretne háttérzajt, de nem zenét azoknak tudom ajánlani a https://www.noisli.com/ weboldalt, ahol a hullámok zajától az erdőben éneklő madarakig mindenféle nyugtató háttérzajt be lehet állítani.

adult-beautiful-blur-374703.jpg

  • Mozogj
    Nagyon fontos egyrészt az egészséges életmód szempontjából a rendszeres mozgás, másrészt viszont egy-egy óra, feladat, lecke között is nagyon fontos. Az, hogy leülsz tanulsz majd két óra múlva felállsz nem egészséges és nem is hatékony. Sokkal jobb, ha időnként felállsz, elmész mosdóba, kisétálsz a konyhába, csinálsz egy teát, megsimized a kutyát, valamit csinálsz. Jobban is fogod magad érezni utána és a tanulás is sokkal hatékonyabb és gyorsabb lesz.

  • Figyelj az órákon!
    Ha ezt betartod rengeteg plusz munkától kímélheted meg magad. Sokkal könnyebben megjegyzed azt az anyagot, amit hallasz, leírsz és közben aktívan figyelsz is rá. Attól még hogy leírod nem biztos, hogy megjegyzed, ha csak robotként másolod, ami a táblán van. Viszont, ha tényleg figyelsz a tanárra egyrészt kiderül melyek a fontosabb dolgok, amik nagy valószínűséggel lesznek a dolgozatban, másrészt sok olyan dolog is előfordulhat, amit nem írat le, de később valamiért visszakéri felelésnél. Meg amúgy is sok olyan anyag van, amit már órán meg lehet jegyezni így otthon már nem, vagy csak kicsit kell vele foglalkozni.

 

Remélem találtatok benne számotokra is használható pontokat. Ti hogyan tanultok?

A bejegyzés trackback címe:

https://imwm.blog.hu/api/trackback/id/tr8214316583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása